Panduan Lengkap Solat Terawih Dirumah
Apr 19, 2020

Penularan wabak Covid-19 yang berlaku ketika ini berkemungkinan besar tidak membolehkan kita menunaikan solat berjemaah di surau atau masjid. Ini termasuklah solat sunat tarawih yang biasa kita lakukan seperti tahun sebelumnya.

Di Dubai, Mufti Besar Arab Saudi, Abdul Aziz bin Abdullah bin Mohammed Al El-Sheikh itu telah membuat kenyataan Solat Tarawih dan Aidilfitri akan dilakukan di rumah jika wabak penyakit COVID-19 berlanjutan sebagai langkah pencegahan penyebaran virus.

Namun itu bukanlah halangan untuk kita tidak menunaikannya. Kita boleh saja menunaikan solat sunat tarawih yang banyak ganjaran pahala ini di rumah secara sendirian atau berjemaah bersama ahli keluarga.

Pengertian Solat Terawih

Terawih, membawa maksud beristirehat. Maka solat ini dilaksanakan secara berselang-seli dengan berehat dalam tempoh singkat. Ia hanya dilakukan pada bulan Ramadhan.

Hukum Solat Terawih

Mengerjakan solat terawih ditakrifkan sebagai sunat muakkad – iaitu amalan atau perkara yang amat dituntut dilakukan pada bulan Ramadhan. Ramai yang berpusu-pusu ke masjid atau surau untuk menunaikan solat terawih secara berjemaah. Ada juga yang melakukannya di rumah secara sendirian atau bersama keluarga.

Kedua-dua kaedah ini dibolehkan, lebih-lebih lagi jika anda mempunyai anak kecil, lebih elok dilakukan di rumah supaya tidak mengganggu jemaah lain.

Sesiapa yang melakukan solat malam (Tarawih) pada Ramadan kerana keimanan dan mengharapkan keredhaan dan keampunan Allah semata-mata, maka diampunkan segala dosanya yang lalu.” Hadis Riwayat Muslim

Bilangan rakaat

Bilangan rakaat Solat Sunat Tarawih yang biasa dilakukan Rasulullah SAW adalah 11 rakaat; terdiri dari 8 rakaat solat Tarawih dan 3 rakaat Solat Sunat Witir. Jumlah ini dipilih oleh kebanyakan umat Islam Malaysia.

Niat solat tarawih

Solat Tarawih Bersendirian

Lafaz niat solat sunat tarawih secara bersendirian ialah:

Usolli sunnatal tarawih rak’ataini lillahi taala

Maksudnya: Sahaja aku solat sunat tarawih dua rakaat kerana Allah Taala.

Solat Tarawih Berjemaah (Makmum)

Niat solat sunat tarawih secara berjemaah (sebagai makmum) adalah seperti berikut:

Usolli sunnatal tarawih rak’ataini makmuman lillahi taala

Maksudnya: Sahaja aku solat sunat tarawih dua rakaat sebagai makmum kerana Allah Taala.

  • Niat ini perlu dibaca sebelum setiap kali mengangkat takbir.
  • Oleh itu, jika anda ingin mengerjakan solat sebanyak lapan rakaat, maka niat perlu dibaca sebanyak empat kali.

Bacaan solat sama seperti solat fardhu

Rukun solat sunat tarawih adalah sama seperti rukun solat solat fardu atau solat sunat yang lain. Jika terdapat beberapa beberapa bacaan tambahan di antara solat sunat tarawih ini, ia bukanlah rukun atau syarat. Tetapi ia hanyalah semata-mata untuk mengambil peluang untuk memperbanyakkan zikir, tasbih, selawat dan doa dalam bulan Ramadan yang mulia.

Pemilihan surah

Tiada penetapan khas untuk surah yang perlu dibaca dalam solat sunat tarawih. Anda boleh membaca mana-mana surah kegemaran anda yang diingati. Pendek atau panjang terpulang.

Namun sebagai panduan, boleh saja membaca surah-surah biasa berikut selepas Al-Fatihah,:

Rakaat 1 & 2 : Surah at-Takatsur (rakaat pertama) dan surah Al-Ikhlas (rakaat kedua)

Rakaat 3 & 4 : Surah Al-Asr (rakaat pertama) dan surah Al-Ikhlas (rakaat kedua)

Rakaat 5 & 6 : Surah Al-Humazah (rakaat pertama) dan surah Al-Ikhlas (rakaat kedua)

Rakaat 7 & 8: Surah Al-Fiil (rakaat pertama) dan surah Al-Ikhlas (rakaat kedua)

Biasanya selepas selesai 4 rakaat, kita akan membaca doa terlebih dahulu sebelum mengerjakan 4 rakaat yang terakhir. Doa tersebut adalah seperti di bawah:

Doa Antara Tarawih (Selepas 4 Rakaat)

Allahumma inna nas aluka ridho ka wajannah wa na u’zubika min sahotika wannar. Allahumma innaka ghofur karimun tuhibbul afwa fagfu anna wa an jami’il muslimina wal muslimat, birahmatika ya arhamarrohimin.

Maksudnya: Ya Allah, kami meminta redha-Mu dan syurga dan kami berlindung denganMu daripada kemurkaanMu dan api neraka. Ya Allah, sesungguhnya Engkau Maha Pemaaf dan Mulia, Engkau sangat suka memaafkan maka maafkanlah kami dan seluruh kaum Muslimin dan Muslimat. Dengan rahmatMu Wahai Tuhan Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Solat sunat witir 3 rakaat (dua salam)

Menjadi kebiasaan di negara kita solat sunat witir akan didirikan selepas selesai solat sunat tarawih. Solat witir dilakukan sekurang-kurangnya satu rakaat, sekurang-kurangnya bagi had yang sempurna ialah tiga rakaat (dua salam).

Lafaz niat Solat Witir

Untuk bahagian solat sunat witir yang dua rakaat niatnya adalah:

Usolli sunnatal witri rak’ataini lillahi taala

Maksudnya: Sahaja aku solat witir dua rakaat kerana Allah Taala

Untuk bahagian solat witir yang satu rakaat lafaz niatnya ialah:

Usolli sunnatal witri rak’atan lillahi taala

Maksudnya: Sahaja aku solat sunat witir satu rakaat kerana Allah Taala.

Doa selepas solat witir

Selesai tiga rakaat solat sunat witir maka lengkaplah solat sunat tarawih. Semoga kita beroleh ganjaran mengerjakannya pada bulan Ramadan nanti.

Sumber: akuislam.com, Berita Harian, Vanilla Kismis

Entri Lain-lain

Pilihan Produk Terkini