• English
  • Malaysia(MYR RM)
Gallery Opening Hours [Mon-Fri, 9AM - 6PM] [Sat, 9AM - 1PM] Gallery Opening Hours [Mon-Fri, 9AM - 6PM] [Sat, 9AM - 1PM]
/ /

Memasuki Rumah Baru: Amalan-amalan Yang Disyorkan

Mar 02,2024 | Sarah

Salam sejahtera kepada pembaca yang dihormati. Memasuki rumah baru adalah satu momen yang bersejarah dalam kehidupan seseorang. Adalah penting bagi kita sebagai umat Islam untuk mengamalkan amalan-amalan yang dianjurkan oleh Rasulullah SAW dalam situasi ini. Dalam tulisan ini, kita akan melihat beberapa amalan-amalan yang disyorkan sebelum dan selepas memasuki rumah baru.

1. Membaca Surah al-Baqarah

Satu amalan yang sangat dianjurkan adalah membaca Surah al-Baqarah di dalam rumah baru. Rasulullah SAW telah bersabda bahawa membaca surah ini akan menjauhkan syaitan dari rumah yang dibacakan Surah al-Baqarah. Anda boleh membaca surah ini dalam pelbagai jadual, termasuk membacanya dalam bahagian-bahagian setiap hari. (Keterangan dari: Hadis Riwayat Muslim 780)

2. Menunaikan Solat Sunat Keluar dan Masuk Rumah

Solat sunat dua rakaat disyorkan semasa keluar dan masuk rumah. Rasulullah SAW telah mengajar bahawa solat ini membawa keberkatan dan perlindungan dari keburukan. Amalkan solat ini sebagai satu cara untuk memulakan dan mengakhiri aktiviti di dalam rumah baru dengan penuh barakah. (Keterangan dari: Hadis Riwayat al-Bazzar)

3. Membaca Bismillah, Berzikir, dan Berdoa Ketika Membuka dan Menutup Pintu

Mengingati Allah ketika masuk dan keluar rumah adalah amalan yang sangat ditekankan dalam Islam. Sebutlah nama Allah, berzikir, dan berdoa ketika membuka dan menutup pintu rumah. Ini membantu menjauhkan syaitan dan membawa keberkatan kepada penghuni rumah. (Keterangan dari: Hadis Riwayat Muslim 2018, Abu Daud 3765)

4. Memberi Salam

Jika memasuki rumah yang tidak berpenghuni, disarankan untuk memberi salam, menyebut nama Allah, dan berdoa untuk keberkatan. Dengan memberi salam, kita menghormati rumah dan mengingati kehadiran Allah SWT dalam kehidupan kita. (Keterangan dari: Hadis Riwayat al-Bukhari)

Dengan mengamalkan amalan-amalan ini, kita berharap agar rumah baru kita sentiasa dipenuhi dengan keberkatan, ketenangan, dan kedamaian. Semoga Allah memberkati kita semua dalam perjalanan ini.

Comment

Name
Email
Comment