• English
  • Malaysia(MYR RM)
Gallery Opening Hours [Mon-Fri, 9AM - 6PM] [Sat, 9AM - 1PM] Gallery Opening Hours [Mon-Fri, 9AM - 6PM] [Sat, 9AM - 1PM]
/ /

5 Kelebihan Membaca Al-Quran

Dec 07,2022 | Syakirah Masril

Al-Quran diturunkan kepada Nabi Muhammad s.a.w pada bulan Ramadhan untuk kita menuntut ilmu dan muhasabah diri.

شَهرُ رَمَضانَ الَّذي أُنزِلَ فيهِ القُرآنُ هُدًى لِلنّاسِ وَبَيِّناتٍ مِنَ الهُدىٰ وَالفُرقانِ

Bulan Ramadan, bulan yang di dalamnya diturunkan (permulaan) al- Qur’an sebagai petunjuk bagi manusia dan penjelasan-penjelasan mengenai petunjuk itu dan pembeza (antara yang hak dan yang batil).”

(Surah Al-Baqarah, 2:185)

Allah s.w.t. memerintahkan kita untuk membaca, menghayati, mengupas dan memahami ayat Al-Quran. Al-Quran sememangnya hadiah untuk seluruh umat manusia. Setiap ayat dalam Al-Quran sangat unik sehingga tidak dapat diubah walaupun oleh pakar bahasa. Memandangkan Al-Quran sangat penting bagi umat Islam, mari kita menghayati Al-Quran dengan mengambil langkah pertama membaca kitab suci terakhir ini yang diturunkan kepada umat manusia, walaupun kita belum memahami bahasa Arab.

Berikut adalah 5 sebab mengapa kita perlu membaca Al-Quran:

1. Kita akan mendapat ganjaran untuk setiap huruf yang kita baca dari al-Quran.

Ya! Anda membacanya dengan betul, bukan 1 surah, bukan 1 ayat, bukan 1 perkataan, tetapi anda akan mendapat pahala untuk setiap huruf yang dibacakan dari ayat-ayat Al-Quran.

Sayyidatina Aishah r.a berkata:

مَن قَرَأَ حَرْفًا مِنْ كِتَابِ اللَّهِ فَلَهُ بِهِ حَسَنَةٌ وَالْحَسَنَةُ بِعَشْرِ أَمْثَالِهَا لاَ أَقُولُ الم حَرْفٌ وَلَكِنْ أَلِفٌ حَرْفٌ وَلاَمٌ حَرْفٌ وَمِيمٌ حَرْفٌ ‏.

“Siapa yang membaca satu huruf dari Al-Quran maka baginya satu kebaikan dengan bacaan tersebut, satu kebaikan dilipatkan menjadi 10 kebaikan semisalnya dan aku tidak mengatakan “alif lam mim” satu huruf akan tetapi Alif satu huruf, Laam satu huruf dan Miim satu huruf”

(Sunan At-Tirmizi)

2. Al-Quran dapat menenangkan jiwa. 

Membaca Al-Quran adalah sebahagian dari zikir. Ia juga merupakan bentuk Ibadah. Ketika anda berzikir, anda akan mendapat ketenangan dan ketenangan seperti yang disebutkan dalam Al-Quran:

الَّذينَ آمَنوا وَتَطمَئِنُّ قُلوبُهُم بِذِكرِ اللَّهِ ۗ أَلا بِذِكرِ اللَّهِ تَطمَئِنُّ القُلوبُ

(iaitu) orang-orang yang beriman dan hati mereka menjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingat Allah hati menjadi tenteram.

(Surah Ar-Ra’ad, 13:28)

3. Anda gagap dan tidak dapat melakukannya dengan betul? Tiada masalah. Anda akan mendapat ganjaran pahala juga!

Bagi sesetengah orang, bahasa Arab adalah bahasa asing. Semasa sedang belajar membaca al-Quran, anda cenderung tergagap dan mungkin sukar untuk membacanya dengan lancar. Tidak memahami apa yang anda baca sudah cukup mengecewakan, apatah lagi untuk berlatih membaca dalam bahasa dan huruf yang berbeza.

Tetapi jangan takut, Allah s.w.t. Maha Mengetahui, Maha Penyayang. Dia akan memberi anda ganjaran pahala dua kali kerana usaha keras membaca ayat-ayat Al-Quran!

Sayidatina Aishah (r.a) berkata:

الذي يقرأ القرآن وهو ماهر به مع السفرة الكرام البررة، والذي يقرأ القرآن ويتتعتع فيه وهو عليه شاق له أجران

Orang yang mahir membaca al-Quran, dia akan bersama dengan malaikat yang mulia. Manakala orang yang membaca al-Quran dalam keadaan tersangkut-sangkut, dan dia mengalami kesukaran untuk membacanya, dia akan mendapat dua pahala. 

(Sahih Al-Bukhari & Muslim)

4. Al-Quran adalah sumber petunjuk.

Sebagai manusia, kita selalu memerlukan seseorang untuk bercakap dan berkongsi tentang masalah kita. Walaupun berdoa adalah salah satu cara untuk mengadu kepada Allah, anda juga dapat mencari jawapan ketika membaca Al-Quran. Al-Quran adalah salah satu cara bagaimana Allah berkomunikasi dengan kita. Allah menurunkan panduan untuk kita 1400 tahun yang lalu! Allah s.w.t. Sebut dalam Al-Quran dalam beberapa Surah:

كِتابٌ أَنزَلناهُ إِلَيكَ لِتُخرِجَ النّاسَ مِنَ الظُّلُماتِ إِلَى النّورِ

(Ini adalah) Kitab yang Kami turunkan kepadamu (Muhammad) agar engkau mengeluarkan manusia dari kegelapan kepada cahaya terang-benderang dengan izin Tuhan.

(Surah Ibrahim, 14:1)

5. Al-Quran dimudahkan untuk kita.

Firman Allah SWT:

وَلَقَد يَسَّرنَا القُرآنَ لِلذِّكرِ فَهَل مِن مُدَّكِرٍ

“Dan demi sesungguhnya! Kami telah memudahkan al-Quran untuk menjadi peringatan dan pengajaran, maka adakah sesiapa yang mahu mengambil peringatan dan pelajaran (daripadanya)?”

(Surah Al-Qamar,  54:17)

Walaupun disarankan agar kita berusaha memahami Al-Quran, ini tidak bermaksud kita dapat menafsirkan Al-Quran setelah kita membaca terjemahannya sendiri. Kita tentunya memerlukan bimbingan dari guru yang berwibawa untuk menjelaskan tafsir al-Quran. Dan apabila anda berusaha membaca dan memahami Al-Quran, Allah s.w.t. akan membuka pintu pengetahuan dan kebijaksanaan untuk anda memahami kata-kata indah-Nya! In Shaa Allah.

Jadi tunggu apa lagi? Marilah kita mengambil kesempatan di bulan Ramadhan yang penuh barakah ini, bulan wahyu, untuk menghargai pemberian Al-Quran. Belajar Al-Quran adalah perjalanan sepanjang hayat, jangan berhenti belajar dan terus meningkatkan diri anda sebagai seorang Muslim!

“Semua orang mesti bermula di suatu tempat. Kesempurnaan tidak berlaku dengan segera. “

Semoga Allah s.w.t. bimbing kita dan permudahkan jalan kita dalam menuntut ilmu.

Comment

Name
Email
Comment