• English
  • Malaysia(MYR RM)
Gallery Opening Hours [Mon-Fri, 9AM - 6PM] [Sat, 9AM - 1PM] Gallery Opening Hours [Mon-Fri, 9AM - 6PM] [Sat, 9AM - 1PM]
/ /

Idea Dekorasi Ruang Solat Yang Selesa Di Rumah

Aug 07,2023 | Nur Ain

Untuk beribadah kepada Allah, sudah semestinya kita ingin lakukan yang terbaik. Bukan sahaja dari segi khusyuknya kita tetapi persediaan untuk solat itu juga penting. 

 

1. Tentukan Arah Kiblat

Ruang lebih efektif jika terus mengadap ke arah kiblat. Arah kiblat sebaiknya terus ke dinding hadapan. Tiada ganguan orang lalu-lalang dan sebaiknya tidak mengadap ke pintu bilik air. Jika tidak boleh juga, boleh membuat pembahagian di antara tempat solat dan laluan untuk berjalan. Pilihan ruang yang terbaik amat penting!

 

2. Mulakan dekorasi dengan mengecat

Jika sudah mempunyai ruang solat yang sesuai, bolehlah mula mengecat di sekeliling sudut. Jika ingin tampal wallpaper pun okay juga. Pastikan pilihan warna adalah tona yang lembut dan menenangkan.

Kebiasaannya tempat ibadah mengunakan warna-warna suci seperti putih, hijau muda dan biru muda. Warna ini menghasilkan ciri yang sejuk dan nyaman terutama ketika hendak beribadah. Boleh juga mengunakan warna pastel untuk kelainan. Elakkan memilih warna yang panas dan terang seperti hitam dam merah terang. Elakkan juga kombinasi warna hiasan yang kontras. Sebabnya, beribadah ini memerlukan seminima mungkin gangguan supaya tak mengganggu konsentrasi kita.

 

3. Pastikan Pengudaraan dan Pencahayaan Optimum

Selalunya jika kita solat dan pengudaraan ruang solat adalah panas, solat kita akan terganggu kan? Rasa seperti ingin cepat-cepat habis dan berat untuk melakukan ibadah lain selepas itu.

Namun, jika pengudaraan cukup seperti adanya tingkap untuk dibuka di siang hari dan penghawa dingin untuk waktu malam, sudah semestinya ingin membaca Al-Quran pun seronok!

Faktor pencahayaan juga penting dan tidak perlu terang-benderang pun. Hanya sekadar jika kita boleh melihat ayat Al-Quran dengan jelas, ia sudah memadai.

 

4. Menyediakan Almari Mahupun Rak Kecil

Supaya nampak lebih kemas dan teratur ruang solat kita, sebaiknya hendaklah sediakan sebuah almari atau rak kecil yang diletakkan di sudut. Seeloknya ia membelakangi kiblat. Di rak inilah kita meletakkan Al-Quran, tafsir, buku keagamaan, tasbih dan rehal.

Tidak lupa juga, almari untuk menyimpan kain sembahyang dan sejadah. Jangan biasakan lipat kain sembahyang dan sejadah. Hal ini disebabkan kadangkala ia lembab kerana air wuduk kita. Oleh itu, jika kita sangkut menggunakan hanger adalah lebih baik. Sebaiknya susunan perabot dan hiasan hendaklah ringkas dan seadanya.

 

5. Hias Ruang Solat Dengan Motivasi Agama

Hiaslah ruang solat dengan seminima yang mungkin. Cukup sekadar mempunyai frame atau artwork atau kaligrafi khat ayat suci Al-Quran serta nama Allah S.W.T dan Muhammad S.A.W. Boleh juga tambah cermin yang bersaiz sederhana. Tidak perlu menonjol dengan pelbagai gambar. 1 atau 2 frame sudah memadai.

Dengan ini, kita akan rasa lebih bersemangat untuk beribadah. Betul kan?

 

6. Ada Tempat Ambil Wuduk

Jika mempunyai bajet lebih, boleh sahaja membuat ruangan untuk mengambil wuduk di sisi ruang solat. Tidak dinafikan bahawa boleh sahaja jika kita mengambil wuduk di tandas tetapi jika ada di sisi ruang solat ini, adalah lebih baik.

 

7. Mempunyai Alas Lantai Yang Selesa

Alas lantai di ruang solat mestilah selesa. Disarankan untuk membeli karpet yang tebal agar selesa jika duduk terlalu lama ketika mengaji dan sebagainya. Motif dan pola karpet sebaiknya kosong atau sederhana. Pastikan corak karpet tiada corak unsur haiwan dan manusia.

 

8. Memberikan Haruman Untuk Membangkitkan Suasana

Sediakan wangian yang lembut dan segar di ruang solat. Barulah kita akan rajin solat di awal waktu. Betul tak? Misalnya, wangian asli dari bunga-bungaan.  Walau bagaimanapun, pada masa kini sudah semakin popular penggunaan bukhor dan pewangi semula jadi. 

Indahnya jika di ruang solat kecil rumah kita baunya seperti itu kan? Rasanya seperti berada di Masjidil Haram. 

 

🌿🌼🌻

Akhirnya, semoga Allah SWT menjadikan kita dalam kalangan hamba-hamba-Nya yang menjaga solat serta diterima segala amalan yang kita lakukan.

 

الصَّلَاةُ لِوَقْتِهَا، وَمَنْ تَرَكَ الصَّلَاةَ فَلَا دِينَ لَهُ، وَالصَّلَاةُ عِمَادُ الدِّينِ

“Solat pada waktunya, barangsiapa yang meninggalkan solat maka tiadalah agama baginya dan solat itu merupakan tiang agama”. [Riwayat al-Baihaqi (2550) di dalam al-Syu’ab]

 

Diharapkan agar anda semua menjadikan idea dekorasi ruang solat ini sebagai keutamaan berbanding dengan dekorasi ruangan yang lain. Lebih-lebih lagi apabila memiliki ruang solat yang eksklusif untuk keluarga tercinta. 

 

Comment

Name
Email
Comment